Reklama
 
Blog | Honza Hauser

Výsledky voleb by měly prospět této zemi

Před chvílí jsem dojel z chalupy s pytli nasbíraných jablek, pustil televizi a viděl očekávané výsledky. Jsem spokojen, neboť jedna strana měla příliš mnoho moci, navenek už vyplynuly její vnitřní rozpory. Moc zachutnala a voliči se k tomu vyjádřili.

    Nevolil jsem ani jednu z velkých stran, ale opět se projevila vyhrocená mobilizace před volbami. Takže se rozhodovalo opět černobíle. Už minulý víkend a dny po něm následující jsme slyšeli plno zdůvodnění, proč volby dopadly, jak dopadly. Otázkou je, nakolik jsou různé komentáře ovlivněny vědomými či podvědomými preferencemi komentátorů. Nesporná je úspěšná kampaň ČSSD – přinesla i pro tuto stranu nečekaný úspěch. Osobně si říkám, že mnohem horší by byl pro mne úspěch KSČM.

    Podle mne se vládě "vrátil" především způsob, jakým vládla. Nezvyklá praxe několika přeběhlíků, přístup k radaru, rozpolcenost ve vztahu k EU, způsob volby prezidenta, řešení kauzy Čunek a boje ve straně Zelených. Doufejme, že všechny vládní strany přiměje výsledek k zamyšlení, zda tento způsob vládnutí je dlouhodobě pro občany přijatelný. A zda to nevyžaduje nějakou obměnu nejvyšších reprezentantů těchto stran. Osobně jsem byl například překvapen, koho navrhla ODS na hejtmana v našem kraji a říkal jsem si, že jestli tento muž bude hejtmanem, tak mám důvod pro politickou beznaděj.

    Jsem tedy o něco větším optimistou. Neočekávám, že nám budou vládnout nějací dokonalí lidé – takoví prostě nejsou. Ale že budou přece jen mít odpovědnost a určité "vnitřní zábrany" dovolit si téměř cokoliv. Nejbližší měsíce a roky ukážou, nakolik jsem nebo nejsem naivní.

Reklama