Reklama
 
Blog | Honza Hauser

Saruman a Denéthor versus Mithrandir a Faramir

Občas slýchávám nebo čtu různá přirovnání dnešní doby k ději Pána prstenů. Mne osobně velmi zaujala prokreslenost hlavních postav a jejich proměny v průběhu dějin Středozemě. Při čtení textů nebo naslouchání názorů svých přátel či kolegů v zaměstnání se mi nezřídka vybaví podobnost k některé postavě zmíněné trilogie v konkrétní vývojové situaci. Rád bych se zmínil o jedné, které si všímám v poslední době častěji.

Používám pro ni svůj soukromý název: Saruman – Denethorův komplex. Z hlediska tohoto podobenství jsou pro mne kladnými opaky další dvě postavy: Mithrandir a Faramir. Připomenu v krátkosti zmíněné aktéry:

Denethor byl zkušený, ale hrdý až namyšlený správce Gondoru. Vlastnil tajně vidoucí kámen (palantír), díky kterému měl přehled o většině dějů ve Středozemi. Měl 2 syny Boromira a Faramira, kteří si byli podobní vzhledem, avšak rozdílní povahou. Mnohem raději měl staršího syna Boromira, který byl do značné míry jeho „kopií“.

Mladší syn Faramir se na rozdíl od otce a bratra více vyznal v lidech a vystupoval skromně, měl v oblibě moudrost a umění. Zdánlivě měl méně odvahy než jeho bratr, ale on pouze nevyhledával slávu a nebezpečí bez účelu.

Reklama

Saruman byl moudrý čaroděj s neobyčejně přesvědčivým medovým hlasem. Díky němu mohl ovládat své posluchače. Studoval magii a zajímal se o prsteny moci a vidoucí kameny – palantíry. Zpočátku chtěl zničit Saurona, ale jeho pýcha a arogance z něj posléze udělaly Sauronova služebníka, ovládáného přes palantír.

V čem se od něj lišil Mithrandir – také čaroděj? Vzhledem byl Sarumanovi podobný (obdobně jako Faramir bratru či otci). Měl však soucit a trpělivost, které mu pomohly sjednotit všechny národy Středozemě v boji proti Sauronovi – společnému Nepříteli. Nepovrhoval dalšími čaroději, dokázal moderně řečeno „komunikovat“ jak s elfy, tak i s hobity a to rovnocenným způsobem. Nesnažil se je ovládnout svou mocí jako Saruman. 

Denethor a Saruman byly zdánlivě díky palantírům a svým znalostem proti Mithrandirovi a Faramirovi ve výhodě. Původně měli oba ty nejlepší úmysly, ale byli hrdí, spoléhali jen na sebe. Přesto Nepřítel využil jejich přednosti jako slabiny a „naservíroval“ jim přes palantíry  ty informace, které v kombinaci s jejich povahami vedly k pocitu, že vše je ztraceno a Nepřítele nelze porazit. Zvláště Saruman však pronikl do umění Nepřítele tak, že ho zcela očarován začal napodobovat a hledat vládnoucí Prsten. Ani jeho moudrost a zkušenosti ho nezachránily před smutným koncem bez pochopení.

Mithrandir i Faramir však dokázali odolat, nepodlehli skepsi a vybojovali (s mnoha dalšími) závěrečný vítězný boj. Dokázali nasadit svůj život pro přátele a nikoho předem neodsoudili. Mithrandir mnohem lépe pochopil nebezpečí Moci ztělesněné Prstenem a dokázal mu odolat. Stejně tak Faramir, byť ve filmovém zpracování bylo jeho jednání výrazně změněno oproti knize.

A kdeže je to srovnání s dneškem? Někteří mí přátelé a známí mluví o současném Nepříteli. Podrobně a sebejistě popisují jeho metody, vidí jeho působení za každou událostí, prostě mají ve všem jasno. Jen ta omezená většina kolem nich nic nechápe. A postupně jako Saruman či Denethór hypnotizovaně propadají tomu, co jim Nepřítel servíruje. Někteří považují určité národy či rasy za méněcenné, jiné za vyvolené. Pokud je upozorníte, že jejich černobílé vidění nemusí být správné, jste přinejmenším za omezence – v horším případě jste spojencem Nepřítele (možná i placeným), který kazí jejich „svaté“ poslání na této planetě. Lehce „sbaští“ návnadu „palantírů“ moderní doby, do které jim někdo skrytě vloží obavy, zoufalství či dokonce nenávist. V duchu si tyto „vyvolené“ představuji, kdyby onu moc Nepřítele měli oni a jak by s ní asi naložili.

     A když potkávám Faramiry a Mithrandiry dnešní doby? Mají pochopení i pro hobity, kteří nechtějí vědět o Nepříteli a raději by žili své poklidné životy. Naslouchají druhým, nepovyšují se nad ně, snaží se spíše stavět mosty než rozdělovat. Jsou trpěliví, pokud má někdo jiný názor, neřadí ho hned zkratkovitě mezi spojence Nepřítele nebo hloupé omezence. Nebojí se přiznat svou chybu a uznat, že druhý má pravdu. A věřím, že v současných nelehkých časech jich budu potkávat více a více.

Těm, kteří kráčejí cestou Sarumana a Denethora – nebo k ní začínají pomalu směřovat, přeji uvědomění si své situace. Ať dokáží naslouchat a připustit, že podlehli nějaké svůdné a jednoduché teorii, která je možná bludičkou vedoucí do bažin. Vybavuje se mi proměna a pochopení Boromira v kontrastu se zatvrzelostí jeho otce (která málem zničila i Faramira) a Sarumana. Nikdy není pozdě na spolupráci. Neboť nejednota – známé „Rozděl a panuj“ byla zbraní Nepřítele nejen ve Středozemi.

 

 

psáno v roce 2006, znalci si jistě dosadí za Mithrandira jméno častěji používané v trilogii