Reklama
 
Blog | Honza Hauser

Konspirativní teorie – proč?

I zde na respekt blogu můžeme sledovat debaty zastánců a odpůrců konspirativních teorií, např. nedávná diskuse k článku Tondy Baudyše juniora se v současné době zaokrouhlila na krásných 200 příspěvcích. Je zajímavé, jak tyto témata rychle strhnou většinu čtenářů na jednu stranu - pro nebo proti - a jen málokdo si uchová zdravý nadhled (aspoň z mého pohledu).

Sleduji různé debaty na tato témata již mnoho let, některé z vášnivých propagátorů konspiračních znám i osobně. Čas od času mi to nedá a přemýšlím o psychologii zarytých stoupenců obou stran. Je příznačné, že i známí vědci často sklouznou do nevědeckých argumetů, zřejmě ze strachu, abych jejich pracně budovaný názor něměl nějaké ty trhlinky, více o tom např. http://marek.blog.respekt.cz/c/33709/Trhlina-v-realite.html. Přiznávám, že jsou mi k smíchu oba extrémní názory, ale teď přemýšlím o tom, nakolik mohou být prospěšné pro hledání pravdy.

Nejdříve tedy extrémní stoupenci konspirace: Pokud se hned v počátcích nenecháme strhnout k okamžitému odmítnutí, můžeme si všimnout několika plus(ů):

– rozbíjí navyklá schémata, ve kterých se většina lidí, ať už z pohodlnosti, nedostatku času, znalostí či bezmezné důvěry v mediální podání, nachází.

Reklama

– ukazuje omezenost i známých vědců – zde často citování skeptici a z nich nejvíce asi Jiří Grygar. Jako popularizátor astronomie výborný, ovšem jeho vztah k alternativním přístupům až inkviziční. O intelektuálním přístupu platí totéž co o ohni: dobrý sluha, špatný pán

– v některých případech trefně poukazují, že materialistická koncepce života má závažné mezery

Teď si vezmu na mušku klady druhé strany (občas se prolínají):

– nelze spolknout každou zajímavou teorii, byť by o se ní zmiňovala polovina všech internetových serverů "all over the world"

– teorie, která má něco do sebe, obstojí i při zkoumání racionálním a je tím posílena. Moje osobní zkušenost je, že s opravdu kvalitními informacemi souhlasí celá má bytost, intelekt tedy nevyjímaje.

– osobně jsem byl svědkem úpadku několika lidí, kteří vkročili s nejlepšími úmysly na cestu k sebepoznání – duchovní, mystickou, kontakty s anděly či jinými realitami. Zkoumání jejich selhání mne jenom utvrdila v tom, že je třeba rozvíjet vyrovnaně celou osobnost a nesklouznout k jednostrannosti, která pak nasazuje černé či naopak růžové brýle. V několika případech byla závěrečným krokem jejich selhání bezmezná důvěra ve světové spiknutí

– informací na inernetu je tolik, že často lehce sklouzneme k jednoduchému černobílému pohledu než bychom si dali práci prověřit je intuitivně i racionálně. Většina z nich jsou čtvrt a polopravdy, obalené nesmysly a ideologickou omáčkou.

proto jsou pro mne pochopitelné názory (a hlavně vnitřní motivy) obou stran, nicméně nejsem v táboře ani jedné z nich. Snad se nám v hlavách časem vyčasí jako teď obloha tady v Brně 🙂